Húsvéti ételek megáldása

Idén is megtartottuk a húsvéti ételek megáldását.

Húsvét reggelén a nagyböjt utáni első, nem böjtös ételek megáldása történik. Az ételek, összetétele (sonka, tojás, kalács, torma, bor, túró, kolbász stb.) a böjti időszak végét jelzi. Hagyomány szerint a kalács alapjául szolgáló lepény Krisztus testét jelképezi. Az egymásra kerülő tésztafonatok a töviskoszorú, majd a teljessététel. A kalács ötelemű díszítése, megszegésének, fölvágásának rituális mozzanatai a Szent Sebek tiszteltének szólnak. A tojás a feltámadásra emlékeztet, számuk egyes helyeken az apostolokra utal. A szentelésre vitt bor Krisztus vére, a torma a népi értelmezés szerint a keresztrefeszített Krisztusnak kínált ecet keserűségét idézi.

gyülekezünk…